Rhythm Tech

0 produkter

Alla varumärken

En förbättrad perfekt cirkel

Rhythm Techs grundare heter Richie Taninbaum. Han var under flera år verksam som sessiontrummis, då han bland annat arbetade med producenten Bob Clearmountain i New Yorks berömda Power Plant-studio.

– Jag gjorde ett tamburinpålägg på en låt som var över 15 minuter lång. Efter ett par tagningar var jag så slut att jag inte kunde fortsätta. Jag hade lite dåligt samvete, men Bob berättade att alla percussionister hade samma problem som jag.

Taninbaum bestämde sig för att konstruera en ny sorts tamburin, en som både skulle vara lättspelad och låta bra. Han insåg att den traditionella cirkelformen egentligen var en nackdel eftersom tamburinens tyngdpunkt hamnade onödigt långt ut från handen. Detta ledde i sin tur till att tamburinen blev obalanserad och därmed tyngre att svänga fram och tillbaka. Det bästa vore alltså att hålla i tamburinen i mitten av själva cirkelformen. Tyngdpunkten skulle då komma närmare handen och balansen skulle förbättras. Taninbaum utvecklade därför en halvmånformad design. Den första prototypen kompletterades med ett stoppat grepphandtag som gjorde tamburinen mer bekväm att spela på, framför allt under långa sessioner.

Mer än ett decennium senare är Rhythm Techs halvmånformade tamburin fortfarande unik: få andra uråldriga instrument har fått en så totalt ändrad utformning och faktiskt blivit bättre. Formgivningen anses till och med vara så fulländad att ett exemplar finns att beskåda på Museum Of Modern Arts i New York.

Det krävs en trummis för att åstadkomma något sådant.